Новый домен “укр”

26-11-09 | категория: Интернет-реклама, Новости рынка и компаний | теги:

Tweet

blogiОдна з уповноважених українським урядом організація подала заявку із проханням дозволити, аби адреси українських інтернет-сайтів закінчувалися на «укр». Фахівці з питань інтернету майже переконані у схвальній відповіді. Президент «Центру інтернет-імен України» Олексій Пташний вважає, що новий домен «укр» дасть більше можливостей українським користувачам всесвітньої мережі.

Роман Лебедь передовсім попросив його пояснити, що таке доменне імя?

Олексій Пташний: Доменне імя дозволяє за іменем, зрозумілим людині, - не за номером, цифрами, не якимись страшними адресами, знайти комп»ютер в мережі інтернет. Всі ми звикли використовувати доменні імена в назвах адрес сайтів і електронних скриньок - для цього їх використовують найчастіше. А також для будь-якої іншої адресації в мережі інтернет.

«В Україні далеко не більшість, а радше маленька частина людей володіє англійською мовою і не спроможна правильно написати адресу сайту латинськими літерами. Природньо, що для простої людини набагато зрозуміліше було б писати адреси своєю мовою»
Олексій Пташиний

Бі-Бі-Сі: В Україні вже є доменне імя «ua». Чи створить «укр» якісь додаткові можливості?

Олексій Пташний: Звісно. Річ у тім, що протягом кількох останніх десятків років комп»ютери з кожним роком ставали ближчими і зрозумілішими простим людям - не професіоналам у цій сфері. Всі ми також знаємо, що в Україні далеко не більшість, а радше маленька частина людей володіє англійською мовою і не спроможна правильно написати адресу сайту латинськими літерами. Природньо, що для простої людини набагато зрозуміліше було б писати адреси своєю мовою.

Бі-Бі-Сі: Чи означає це, що тепер фактично кожен український сайт матиме дві адреси. Наприклад, «bbc.ua» для користувачів за кордоном і "бібісі.укр" для тих, хто не знає англійської?

Олексій Пташний: Це, звісно, не обов язково. Але головна мета людей, чи організацій, які розміщують ресурси в інтернеті, в тому, аби якогома більше людей могли цим ресурсом скористатися. І звісно, якщо є очікування, що на сайт будуть заходити в основному користувачі з України, то є сенс мати поряд із латинським іменем імя в зоні «укр».

Бі-Бі-Сі: Чи не створить це, на вашу думку, поля для додаткових спекуляцій, коли, приміром, хтось скупить усі імена із закінченням "укр", а потім перепродуватиме їх тим, кому вони насправді потрібні?

Олексій Пташний: Ви маєте на увазі так-званих кібер-сквотерів. В принципі ця проблема є не лише в кириличному домені, але й у звичайних. Є стандартні способи боротьби із цим явищем. Наприклад, особлива процедура запуску домену, коли право реєстрації спершу надається власникам торгових марок і решти авторських прав.

Роман Лебедь, Українська служба Бі-бі-сі
telekritika.ua



Оставить комментарий

(без регистрации)