В молоке популярных украинских марок обнаружена неблагоприятная микрофлора и антибиотики

07-12-09 | категория: Статистика и анализ | теги:

Tweet

milk testЗ 10 зразків молока популярних в Україні марок у чотирьох були зафіксовані порушення щодо кількості небажаної мікрофлори, а ще в трьох було зафіксовано наявність антибіотиків і сульфамідних зєднань. Такі результати дослідження, проведеного центром незалежних споживчих експертиз "Тест".

"Вивчати зразки ми почали з маркування. Тільки один з 10 зразків (молоко "Лукавиця") вироблене за ДСТу (ДСТУ 2661-94), в решті випадків виробники скористалися ТУ - технічними умовами, - заявив в інтервю "ЗН" керівник науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "Тест" Валентин Безрукий. - На жаль, наші виробники абсолютно не бажають працювати за ДСТУ, очевидно, вважають вимоги цього документа надзвичайно жорсткими, хоча насправді це не так".

Деякі із зразків, незважаючи на маркування, прокисли задовго до закінчення терміну реалізації - наприклад, молоко "Простоквашино" при зазначеному терміні зберігання 12 діб зіпсувалося за 5 днів до закінчення терміну реалізації, заявив експерт.

Що ж до смаку молока, то тут ситуація трохи краща. "Всі дегустатори поставили оцінку "відмінно" таким зразкам, як "Повна чаша", "Лукавиця" і "Слов’яночка". Чотири зразки мали невеликі зауваження до своїх смакових особливостей, але в цілому справили гарне враження", - відзначив Безрукий.

Разом з тим, істотно була понижена оцінка з органолептики молоку "Добряна", "Яготинське" і "Простоквашино", що мали кислуватий смак і сторонні відтінки в запаху. За словами експерта, в цих продуктах були виявлені не лише бактерії групи кишкової палички (БКГП), але і виявлено перевищення норм з МАФАМ (мезофільні аеробні і факультативно анаеробні мікроорганізми). Перевищення з МАФАМ було зафіксоване також в зразку молока "Білосвіт".

"Судити про якість і безпеку молока можна лише в тому випадку, коли воно пройшло перевірку на наявність антибіотиків і сульфамідних речовин, - розповіла "ЗН" керівник експертно-аналітичного відділу центру "Тест" Ніна Кильдій. - В трьох випадках якісна реакція виявилася позитивною, "попалися" "Літній день", "Лукавиця" і "Веселий молочник".

"Із десяти зразків лише два отримали загальну оцінку "відмінно" - це "Повна чаша" і "Слов’яночка", - розповіла Ніна Кильдій. - Молоко "Лукавиця" хоч і виявилося смачним, але разом із зразками "Літній день" і "Веселий молочник" не витримало перевірку дельвотестом на антибіотики, тому кожен з них отримав те, на що заслужив - загальну оцінку "погано". Молоко "Білосвіт" теж отримало "погано" через проблеми з мікробіологією. Наступні три зразки - "Добряну", "Простоквашино" і "Яготинське" - підвела не лише мікробіологія, але і органолептика, внаслідок чого загальна оцінка була знижена до "дуже погано".

finance.ua



Оставить комментарий

(без регистрации)